ЈП "Грејање"

ЈП "Грејање"

У Јавном предузећу "Грејање"Смедерево спремају се за следећу грејну сезону

Од већих захвата по обиму и висини улагања можемо издвојити ремонте котловских јединица, замену неколико деоница примарних топловода, ремонте и модернизацију две топлотне подстанице. О томе и другим актуелним темама за "Наш глас" говори Владимир Кулагић, директор ЈП "Грејање" Смедерево

 Господине Кулагићу, некако брзо прође време и, такорећи, јуче се завршила једна сезона грејања, а већ, свакако, увелико сви размишљамо и припремамо се за нову. Како, за почетак овог разговора, оцењујете протеклу грејну сезону и то како са становишта оцене квалитета услуга које сте пружали вашим корисницима, тако и са финансијског аспекта?

 Претходна грејна сезона је званично завршена 24. априла 2020. године, уобичајено и без неких посебних проблема, али свакако у сенци пандемије корона вируса и у ситуацији када је у држави било на снази ванредно стање. Из тих разлога се није много говорило о претходној грејној сезони, а свакако је „заслужила“ прелазну оцену јер, суштински није било већих примедби од стране корисника, нити већих кварова и застоја у производњи и дистрибуцији топлотне енергије. Финансијски смо успели да заокружимо претходну грејну сезону упркос чињеници да благајне предузећа нису радиле због епидемије и што више од месец дана није било директне наплате наших услуга. У овом тренутку немамо дуговања према добављачима и то сматрамо успехом. 
.
 У вашем раду практично нема предаха, јер чим престане сезона грејања, крећу ремонти и припрема система за надолазећи грејни период. Који су приоритети којима се бавите у овом ремонтном периоду ?

Ми смо ушли у период ремонтовања постројења, имајући у виду и пандемију која нас прати, као и финансијске потешкоће које су нас све задесиле, а које се сигурно одражавају и на вашу економску моћ? Ми сваке године ремонтне активности организујемо тако да део радова изводимо самостално, а део кроз јавне набавке додељумо најповољнијим извођачима. Због уведених ограничења око епидемије, све радове код корисника изводимо само ако су неопходни, примењујући све прописане мере заштите. Остале планиране активности изводимо тако што смо организовали више оперативних група које одвојено раде како би поштовали препоручена ограничења у броју људи на једном месту било да је радни простор затворен или отворен. 

Докле сте стигли у зацртаним пословима за овај период „предаха“ између две сезоне грејања и можете ли то финансијски да испратите? Радови се изводе солидним темпом обзиром на околности, уз претходно пажљиво планирана финансијска средства. Очекујемо да све веће захвате завршимо благовремено како би грејна сезона могла несметано да стартује 15. октобра 2020. године. 5. Каква је наплата у протеклим месецима откако смо ушли у ове здравствене проблеме и, ако није у очекиваном проценту, како се сналазите? 

Обзиром на чињеницу да у марту и априлу месецу због пандемије благајне нису радиле, дошло је до пада процента наплате. Ми се сада боримо да се вратимо у стари колосек када је наплата у питању. Усвојили смо низ погодности за све кориснике који су због ванредног стања каснили са плаћањем, а до тада су били редовне платише. Очекујемо да ће се и у овом сегменту ситуација поправити до почетка грејне сезоне.

  Да ли ћете радити нешто од капиталног значаја, мислим конкретгно на замену мазута гасом у неким котларницама. Колико је то, након оних протеста током зиме због загађења ваздуха и обећања да ће се нешто радикалније мењати, било реално очекивати, наравно, уз помоћ државе?

 Конверзија котларница је озбиљан и сложен захват како технички тако и финансијски. За то је Предузећу потребна подршка свих релевантних институција у граду, а не ретко помоћ се мора потражити и од државе. У овом тренутку због околности везаних за корона вирус и чињенице да је грејна сезона веома близу није реално очекивати значајније захвате на замени горива.

  Због короне и пада потрошње нафте и деривата, као и смењења цена тих производа, свакако је било згодно да се обезбеде веће залихе мазута за наредну сезону. Сигурно је да су средства и капацитети за лагеровање лимитирајући фактор, али било би занимљиво чути шта сте урадили на том плану?

 Ове године смо имали прилично турбулента кретања на светском тржишту нафте. У јануару је мазут био најскупљи (у последњих десетак година), да би месец два касније пао на малтене најниже гране... Ми смо реаговали у мери у којој смо могли, јер смо били ограничени финансијским средствима (није радила благајна, грејна сезона је била у току...). Свакако намеравамо да у нову грејну сезону уђемо са што већим залихама, а чињеница је да смо лимитирани запремином постојећих резервоара.

  Да ли је у плану повећање цена грејања, упркос још увек нижим ценама деривата нафте него обично, али и уз чињеницу да ће свакако доћи до повећања цена струје и још неких инпута који се везују за систем грејања?

 Цена грејања се утврђује по посебној методологији коју је утврдило Министарство енергетике. У том смислу ми ћемо поштовати прописане законске обавезе, а свакако је чињеница да је НИС прекинуо производњу мазута „средњег С“ и да на тржишту остаје скупљи мазут НСГ који ће својом ценом, поред цене струје и осталих инпута, утицати на формирање нове цене грејања. О ценама свакако можемо детаљније говорити почетком септембра месеца.

  Како на крају овог разговора у најкраћим цртама можете да окарактеришете све досадашње активности и послове који вам још предстоје и коју бисте поруку пред надолазећу грејну сезону упутили корисницима ваших услуга?

 Ми смо овде, да без обзира на све околности, припремимо постројења за грејну сезону 2020/2021. година. Поручујемо нашим корисницима да ћемо у томе сигурно успети и да ће станови у наредној грејној сезони бити топли.